Krull

Stockholms Båtsnickeri har just färdigställt bygget av en 7,5 meter lång racer ritad 1925 av Carl Plym som var en av Sveriges mest namnkunniga motorbåtskonstruktörer på sin tid. Originalbåten byggdes för Disponent N. Lundberg och döptes till Krull.

Båten är en pass- eller racerbåt för ståndsmässig transport genom Stocksholms skärgård i drygt 20 knop. Under ledning av båtsnickaren Andreas Millde har båten återskapat från originalritningen, med hög hantverksmässig kvalitet och med delvis moderna metoder och material för att få en styvare konstruktion, längre livslängd och en mer lättskött båt. Allt virke till båten kommer från en och samma miljöcertifierade mahognystock för att ge hela bordlängder utan skarvar och ett vackert skrov.

Innan bygget inleddes har den välrenommerade båtdesignern Ocke Mannerfelt datoranalyserat skrovets sjöegenskaper och konstaterat att det är ett välkonstruerat halvplanande skrov som kommer att »glida fram genom vattnet«. Båten har fått en en miljövänlig 4-cylindrig turbodiesel på 75 hästkrafter för att ge en tyst och bränslesnål drift men ändå tillräcklig kraft för att göra skrovet rättvisa.